10. jan. 2010

Kalde dager i bakkene


Det har vært en kjølig start på året for skipatruljen. Med temperaturer ned mot -34 om morgenen, har stolheisene stått noen dager. Skitrekkene (T-krok og skålheis) har derimot gått som normalt, så litt arbeid har det vært.

På slike dager gjelder det å dekke til all bar hud. Dette gjelder spesielt i ansiktet. Mens en står på ski, puster en ut fuktighet, som lett kan lede til en lokal forfrysning om en ikke dekker ansiktet.

En lokal frostskade vil si at huden fryser, noe som fører til skader i vevet. Faren for frostskader er tilstede om temperaturen er under 0 grader, og øker jo kaldere det blir.

Selv har jeg valgt å benytte en ansiktsmaske på de kaldeste morgenene. Jeg foretrekker de minste ansiktsmaskene, som har fleece innvendig, netting foran munn, og enkelt kan trekkes ned og benyttes som hals. En ting man imidlertid må passe på ved bruk av ansiktsmaske er kondens på innsiden. Tar en den av da, er huden fuktig, og en forfrysning kan raskt oppstå. Det samme gjelder selvsagt også ved bruk av bandana, buff eller lignende som en har foran ansiktet. Noen mener kuldekrem er et alternativ, det har jeg imidlertid ikke testet.

En av oppgavene til skipatruljen på slike dager er å veilede gjester, som tydeligvis ikke er tilstrekkelig beskyttet mot kulden. Siden det ikke har vært mange gjester i bakkene, har vi ikke hatt mange tilfeller. Noen ganger har vi imidlertid måtte gripe inn, og si noen diskré ord til enkelte foreldre.

De fleste skikjørere har vært fra noen utenlandske grupper, som ikke lar seg stoppe av litt kjølige forhold. For eksempel har vi hatt besøk av en stor gruppe engelskmenn. Erfaringen, og kunnskapen om fysisk aktivitet i temperaturer under -20 er varierende. Men med noen gode tips, og oppfordring om å ta hyppige pauser når de blir kalde, ser det ut til å gå bra.

Oppsummeringen er at det er ikke noe problem å nyte vinterdagene ute. Dekker en til bar hud, og tar hyppige pauser i varmestua, så opplever en vinteren på sitt aller vakreste. Når kulda setter inn, er lufta skarp og klar, og fargene ubeskrivelige.


De siste dagene har også temperaturen steget noen grader (om ikke like mye som i indre troms), så nå er stolheisene i drift igjen.