30. des. 2009

Romjul i bakkene


Med juleferien ble det litt mer folk og liv i bakkene. Det ble likevel en relativt rolig julefeiring for de fleste, uten for mange skader.

Det startet perfekt med snø fra juleaften til morgenen andre juledag. Til sammen kom det nærmere 50 cm med snø. Med temperaturer rundt -10 under snøfallet var det perfekte pudderforhold og myke løyper.


Kulde under snøfall har imidlertid sine bakdeler. Det tar tid før snødekket stabiliserer seg. For å øke skredfaren ytterligere, var det overflate rim i forkant, og etter hvert kom det en del vind, så snøtransporten var betydelig. 4. juledag satte vi derfor opp ekstra varselsskilt om skredfare i de få utsatte hengene på Geilo.


Ikke alle er like flinke til å lese... Etter å ha passert tre skilt, for å komme seg til henget, greide en skiløper å løse ut et mindre skred. Det gikk heldigvis godt, og skikjøreren ble ikke tatt av skredet. Vi observerte også en rekke tilfeller av uvettig kjøring av personer som tydelig ikke visste hva de holdt på med.

Skal en drive med bratt kjøring utenfor løyper, bør alle ha et minimum av kunnskap om å vurdere skredfare for å minimere risiko. Et skredkurs anbefales på det sterkeste!

Med flere folk i bakkene, ble det også mer å gjøre for skipatruljen. Det ble noen skader å behandle. Vridninger i kneet er en gjenganger, og antatte håndleddsbrudd er ikke uvanlig. I tilegg har det vært knekte fingre, kutt fra stålkanter, kragebensbrudd, osv.

Den mest alvorlige skaden kom etter at en nybegynner mistet kontrollen og traff en isklump med stor kraft. Den skadde var bevisstløs en periode, og hadde punktert lunge og andre skader. Med rask behandling med oksygen i bakken, og transport til videre behandling gikk det heldigvis godt, selv om det var kritisk en stund.