21. des. 2009

Frostskader


På kalde dager er det lett å pådra seg lokale forfrysninger. Kombinasjonen av å være fysisk aktiv i et øyeblikk, for så å sitte rolig i en heis fører lett til at eksponert hud blir farlig kald. I dag hadde vi nok en dag med temperaturer under -20 på morgenen.

På slike dager er det viktig å dekke til bar hud. Hjelm og briller dekker det meste av ansiktet. Kinnene og nesen blir gjerne stikkende frem, og er mest utsatt for forfrysninger. En enkel headover/buff er nyttig å ha. Et skjerf kan også gjøre nytten.

Et tips for å unngå forfrysninger i ansiktet på de ekstra kalde dagene er tyggegummi. Mens en tygger, beveger en musklene, og unngår å stivne.

En bør heller ikke glemme å sjekke jevnlig for hvite flekker. En hvit flekk på kinnet kan være starten på en forfysning. Ser du en hvit flekk, dekker du denne til med for eksempel hansken. Er ikke dette nok til å få tilbake normal farge, bør du ta av hansken, og varme opp med hud mot hud.

En liten advarsel til slutt! Hud som har fått en frostskade, er meget utsatt for en ny forfrysning! Har du pådratt deg en frostskade i bakken, på fjellet, eller andre steder, bør du derfor fjerne risikoen for en ny forfrysning. Det vil i praksis si å ta turen innendørs.